Sök
Lyssna
/
Konststigen Tidan

Ny yrkeshögskoleutbildning till Mariestad!
-Projektledare för crossmedia-produktioner

I höst startar en ny yrkeshögskoleutbildning på Dacapo Mariestad- Projektledare för crossmedia- produktioner. I samarbete med Högskolan i Skövde har Dacapo Mariestad tagit fram en yh-utbildning inom crossmedia.

Crossmedia är enkelt översatt en korsning mellan medier. Genom att parallellt berätta via olika medieplattformar såsom film, musik, spel, applikationer, webb etc. kan budskapet och upplevelsen förstärkas.

Behovet av kunskaper om crossmedia-utveckling och hur man kan använda det i ett sammanhang av destinationsutveckling och besöksnäring ökar. Besöksnäringen är en av de största exportnäringarna i Sverige. Denna utbildning inom projektledning för crossmedia-produktioner kommer ge kunskaper kring hur digital teknik och inte minst spelteknologi kan utnyttjas inom destinations- och besöksmålsutveckling.

Utbildningen handlar om att utbilda projektledare, koordinatorer och säljare till att kunna stödja uppdragsgivare att göra val kring hur man kan berätta och kommunicera med digitalisering som utvecklingsverktyg. De utbildade ska öka förmågan hos eventföretag, destinations- och besöksmålsnäring att utvärdera teknikmöjligheter för crossmedia-projekt och besökare.

Vi har gått in med tre ansökningar till Yh-myndigheten sedan 2016 och nu ligger utbildningen äntligen rätt i tiden. Vi var kanske lite tidigt ute, men crossmedia är en viktig och aktuell utbildning”.
Maria Henriksson, Chef för Kultur och Dacapo Mariestad

Stort behov

Under framtagandet av denna utbildning har vi varit i kontakt med en stor bredd av verksamheter inom besöksnäring, kulturarvssektorn, offentlig verksamhet och kommersiella verksamheter inom digitalisering. Gensvaret kring denna yrkesroll har varit mycket positivt och visat på ett allt mer ökande behov.

Ett exempel från Kultur i Väst:

"På Kultur i Väst ser vi ett behov av att nå ut med den verksamhet vi har och göra det i medieformer och genom berättargrepp som är i takt med tiden. Vi upplever snabba förändringar i hur våra nyttjare och publik nås av våra budskap och vill fortsätta vara relevanta för dem. Vi tror att den nya tekniken kan hjälpa oss att vinna ny publik och samtidigt ge den trogna publiken nya upplevelser.”
Martin Hammar, Konsulent Film, Filmcloud, Kultur i Väst

Utbildningen är 2-årig på totalt 400 yh-poäng och är beviljad två omgångar, den första starten sker nu till hösten.

Senaste nytt

Kalender