Sök
Lyssna
/

Bevara äldre sorters växter – förökningsarbete är en del av vårt kulturarv

Förökning av liljor i blomsterparterren på Gunnebo Slott, augusti 2016. Foto Tina Westerlund.


Växterna i en trädgård berättar på sitt vis en historia. Ibland är det husets förra ägare som har planterat dem, men det kan också vara växter som har funnits där i många generationer tillbaka. Växterna gör att vi kan ta del av platsens historia med hjälp av sinnesintryck, uppleva sådant som människor tidigare kan har upplevt. Vi ser blomning, upplever dofter och smaker, känner ytan på ett blad eller sticker oss på en tagg. Genom att till exempel rensa, klippa, gräva eller skörda går det också att uppleva och förstå saker om det trädgårdsarbete som har utförts där före vår tid på platsen.

Att kunna berätta en historia genom växter anses särskilt betydelsefullt i vissa besöksträdgårdar som pekas ut som kulturhistoriskt värdefulla. Men det är inte bara växterna som är viktiga att bevara, det är också kunskapen om hur de kan skötas och förökas. I sitt arbete på Institutionen för kulturvård undersöker Tina Westerlund möjligheterna att dokumentera och utbyta erfarenheter i skötselarbetet trädgårdsmästare emellan. Hennes avhandling Trädgårdsmästarens förökningsmetoder: dokumentation av hantverkskunskap blev färdig i juni i år.

Med utgångspunkt i exempel från arbetet med att bevara och utveckla blomsterplanteringar på bland annat Selma Lagerlöfs Mårbacka och Gunnebo Slott kommer Tina berätta om de frågor och problem som trädgårdsmästarna ställs inför. Hon kommer också att ta upp några av de förökningsmetoder som går att använda för att bevara äldre sorters växter.

Tina Westerlund Foto: Mattias Malmros

Biljetter (OBS! Begränsat antal, först till kvarn gäller)

När: Tisdagen den 24 oktober kl.18-20 i aulan på trädgårdens skola

Pris: 60 kr inkl moms.

Förköpsbiljetter
Kan köpas på Karströms bokhandel från och med 14/9. Österlånggatan 13, 542 30 Mariestad tel: 0501-10063.

Betala med swish
Det går även bra att betala med swish redan nu. Anmäl dig via vårt formulär (se länk nedanför) så sänder vi dig swishnumret.