Sök
Lyssna
/

Mögel och rötsvampar i hus

Bor du i ett äldre hus? Har du renoverat en del själv? För att undvika mögel- och rötangrepp gäller det att hålla tungan rätt i mun. På denna föreläsning får du en förståelse för hur ett angrepp upptäcks och hur en kan förebygga detta.  Att blanda dagens konventionella byggmetoder med de som rådde då huset byggdes är lättare sagt än gjort.

 Vad ska jag göra om jag misstänker mögelangrepp i ett hus? Kerstin Gillen, biolog inriktad på mykologi(vetenskapen om svampar) ger oss en inblick i ämnet. Hitflyttad från Tyskland till Skara, med arbetserfarenhet även från Island studerar hon nu på vår utbildning till kulturmålare. Inom hennes företag ByggMögel Väst arbetar hon med rådgivning kring fukt, mögel- och rötsvampar och analyser av mögel- och rötsvampsarter från fuktskadade hus. Förhoppningen är att sedan kunna kombinera dessa två kompetenser med svampanalyser och måleri för att bidra till bevarandet av äldre byggnader.

Varför växer svampar överhuvudtaget i hus? Vad är egentligen mögelsvampar?  Varför är det ibland så svårt att upptäcka mögelskador och hur kan de påverka inomhusmiljön och människors hälsa? Luktar alla mögelarter? De flesta mögelskador i hus i Norden är osynliga men det finns ändå metoder för att hitta dem. 
Föreläsningen ger en överblick på vad den svenska lagstiftningen säger om svampangrepp i hus. Varför kan röta uppstå i ett hus och hur skiljer en rötskada sig från en mögelskada? Vilka är de vanligaste rötsvamparna i svenska hus?

Ta med dig dina frågor till föreläsningen.

Varmt välkommen!


När: Onsdag den 27  februari kl.18-19:30 i aulan på Trädgårdens skola. (Dörren är öppen från 17:30).

Pris: 65 kr inkl moms.

Biljetter
Förköpsbiljetter kan köpas på Karströms bokhandel fr.o.m 6 februari. Adress: Österlånggatan 13, Mariestad tel: 0501-10063. 

Swish
 Du kan även anmäla dig här på hemsidan och sedan betala med swish. Efter att anmälan gått igenom sänder vi dig swishnumret. OBS! Vi säljer även biljetter i dörren från ca 17:40 men då är det först till kvarn som gäller.