Sök
Lyssna
/
Äppelblom

Foto: Peter Hoelstad

“Vad ska vi med landsbygden till?”
– En föreläsning av journalisten Po Tidholm

Ämnen: Landsbygd, urbanisering, omvärldsanalys, framtid, media, historia, globalisering, kultur, lokalt
företagsklimat, råvaruindustri, turism, kommunala tillväxtstrategier.

Journalisten Po Tidholm säger som det är, även om sanningen är smärtsam. Ända sedan Sverige började mäta inrikes flyttströmmar har städerna vuxit och landsbygden tappat folk, för att sedan långsamt glida in i ett sorgligt tillstånd av stagnation. Orsakerna är mer komplexa än man kan tro och har skiftat över tid, men att begripa dem är viktigt för alla som vill upprätthålla det demokratiska samtalet, göra investeringar eller nå människor med kulturella uttryck av olika slag. Po Tidholm kan erbjuda den omvärldsanalys som behövs för att förstå vart landet är på väg och vilka krafter som kommer i rörelse då stora grupper hamnar i stadens skugga. Sverige kan inte längre betraktas eller behandlas som en enhet och det är viktigt att se hur det nya landskapet ser ut. Tidholm är också inspirerande och underhållande, trots verklighetsbeskrivningarnas mörker.

Aktuell med “Resten av Sverige” på SVT under hösten 2016

I dokumentärserien berättar Po Tidholm om en landsbygd i förändring och träffar människorna som
envisas med att bo där, på gott och på ont.

Om Po Tidholm

Po Tidholm, som själv är bosatt på en gård i Hälsingland, har över tjugo års erfarenhet av att berätta om Sverige utanför städerna. Han är mångårig medarbetare i Dagens Nyheter och sommarpratade i Sveriges Radio 1998 och 2014.
Po Tidholm är författaren bakom bästsäljaren “Norrland” (2012) som aktualiserade frågan om norra Sveriges roll i nationsbygget och moderniteten. Boken berättade om regionala orättvisor ur ett historiskt, kulturellt och ekonomiskt perspektiv. Han har vid sidan om sitt skrivande i landets största tidningar, krönikorna i P1s “Godmorgon, världen!” och återkommande medverkan i tv de senaste åren föreläst och modererat i stora delar av landet; på bibliotek, bygdegårdar, i riksdagen, på konferenser och under Almedalsveckan. Tidholm är flerfaldigt nominerad och prisad för sitt språk och sin journalistik.

Öppen föreläsning

Tid:  16 mars kl.18.30-19.30
Plats: Aulan, fjärde våningen, Trädgårdens skola, Magasinsgatan 4, 54230 Mariestad
Anmälan: Begränsat med platser. Anmäl dig via länken nedan.